Polityka Prywatności

I. Administrator danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest BIBLIOTEKA MIEJSKA W CIESZYNIE ul. Głęboka 15, 43-400 Cieszyn tel./fax. +48 338 520 710 e-mail: sekretariat@biblioteka.cieszyn.pl

II. Inspektor Ochrony Danych

Inspektorem ochrony danych osobowych w Bibliotece Miejskiej w Cieszynie jest Pani Katarzyna Zdziebło, adres e-mail: iod@biblioteka.cieszyn.pl

III. Cele i podstawa prawna przetwarzania

Twoje dane osobowe w postaci adresu IP, danych zawartych w plikach cookies przetwarzamy w celu umożliwienia Ci wejścia na naszą stronę i przeglądania jej zawartości, na podstawie Twojej zgody – podstawa z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). W celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Podanie danych osobowych na stronie internetowej biblioteka.cieszyn.pl jest dobrowolne (Akceptacja plików Cookies). Podstawą przetwarzania danych jest  zgoda. Użytkownik serwisu ma wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia.

Jeżeli wyślesz do nas email, twoje dane będą przetwarzane na potrzeby kontaktu o który prosiłeś – czy to w sprawie podjęcia współpracy, czy w sprawie zatrudnienia czy zapytania ofertowego. Dane te to adres email, adres IP komputera, adresy serwerów pocztowych czy inne dane podane przez Ciebie w wiadomości.

IV. Odbiorcy danych

Twoje dane osobowe możemy udostępniać firmie hostingowej oraz firmom z branży IT serwisującym nasze komputery czy oprogramowanie. Takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi poleceniami.

V. Okres przechowywania danych

Dane osobowe będą przechowywane do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności czy wiążącej nas umowy, lub do czasu posiadania udzielonej przez Ciebie zgody.

V. Twoje prawa

Dane będą przetwarzane do czasu odwołania wyrażonej przez Państwa zgody lub na czas wykonania łączącej nas z Państwem umowy i spełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa. Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także w wypadku udzielenia zgody wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym, cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem.

VI. Informacja o dobrowolności podania danych

Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne. Jeżeli nie podasz danych, nie będziesz mógł przeglądać zawartości naszej strony, bądź funkcjonalność serwisu zostanie ograniczona ze względu na wyłączenie przez Ciebie plików cookies.

VII. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji

Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień w przeglądarce dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym (np komputerze). Jeżeli nie wyrażasz zgody – zmień ustawienia swojej przeglądarki.

VIII. Kontakt

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt z Administratorem Danych Osobowych lub z Inspektorem Ochrony Danych.

 

IX. Polityka plików cookies

Za pomocą technologii cookie zbieramy jedynie anonimowe dane statystyczne o użytkownikach, służące do poprawy wygody korzystania z serwisu. Nie zbieramy żadnych danych identyfikujących użytkowników. Cookies (ciasteczka) to małe pliki tekstowe pochodzące z witryny www, zapamiętywane przez przeglądarkę internetową użytkownika serwisu. Pliki cookie dzielą się na tymczasowe – pamiętane do czasu zamknięcia przeglądarki i cookie z określonym terminem wygaśnięcia, które są zapisywane przez przeglądarkę na dłużej. Samo wysłanie cookie do przeglądarki w żaden sposób nie może naruszać prywatności użytkownika. Informacje zawarte w cookie wykorzystywane mogą być jedynie przez stronę internetową, z której zostały wysłane. Wyłączenie obsługi cookie w przeglądarce, z której korzystasz, nie wpłynie negatywnie na zawartość oraz funkcjonowanie naszych stron, natomiast utrudni nam zbieranie danych statystycznych o odwiedzinach naszego serwisu.

Jak wyłączyć obsługę cookies w przeglądarce?

Zazwyczaj pliki cookie są bardzo pożyteczne. Dzięki nim zapamiętywane są Twoje indywidualne ustawienia i dzięki nim możesz się zalogować do swojej poczty. Autorzy stron internetowych wiedzą dzięki nim, jak wielu użytkowników do nich zagląda i co konkretnie czytają, a co obchodzą z daleka. Informacje zbierane przy użyciu plików cookie mogą też służyć do zbierania informacji o Tobie w celach handlowych (np. jeżeli często wchodzisz na strony o książkach, będziesz widział więcej reklam księgarni). Na szczęście, jeżeli uważasz, że obecność plików cookie narusza Twoją prywatność, możesz w każdej chwili je wyłączyć albo dla konkretnej witryny albo w ogóle dla wszystkich połączeń z Twojej przeglądarki.

  • W przeglądarce Mozilla Firefox – w menu “Narzędzia” wybierz “Opcje” i w nich zakładkę “Prywatność”. Przeglądarka daje Ci możliwość zaznaczenia, że nie chcesz być śledzony w ogóle albo usunięcia pojedynczych ciasteczek poszczególnych witryn,
  • W przeglądarce Microsoft Internet Explorer – w menu “Narzędzia” wybierz “Opcje internetowe” i w nich zakładkę “Prywatność”. Specjalnym suwakiem możesz regulować ogólny poziom prywatności albo przyciskiem “Witryny” zarządzać ustawieniami poszczególnych serwisów internetowych,
  • W przeglądarce Google Chrome – w menu ukrytym pod trzema poziomymi kreseczkami w prawym górnym rogu przeglądarki wybierz “Narzędzia” a potem “Wyczyść dane przeglądania…”. Oprócz możliwości czyszczenia plików cookie, znajduje się tam link “Więcej informacji”, który prowadzi do szczegółowego opisu funkcji prywatności przeglądarki.
  • W przeglądarce Opera – przyciskiem “Opera” w lewym górnym rogu otwórz menu i wybierz w nim “Ustawienia” i dalej “Wyczyść historię przeglądania…”. Oprócz możliwości skasowania już ustawionych plików cookie, jest tam też przycisk “Zarządzaj ciasteczkami…”, prowadzący do bardziej zaawansowanych opcji dla poszczególnych witryn,
  • W przeglądarce Apple Safari – w menu “Safari” wybierz “Preferencje” i w nich zakładkę “Prywatność”. Znajdziesz w niej liczne opcje dotyczące plików cookie,
  • W telefonach komórkowych, tabletach i innych urządzeniach mobilnych – każdy model telefonu może tę funkcję obsługiwać w inny sposób. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z opcjami prywatności w dokumentacji na stronie internetowej producenta Twojego urządzenia mobilnego.

POLECAMY: